Grillowany kurczak z pełnoziarnistym ryżem i salsą z mango i awokado
2 piersi kurczaka
Skórka otarta z pomarańczy + sok
Skórka otarta z limonki + sok 2 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kminku
2 i 1/2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
Posiekana kolendra
Skórka otarta z pomarańczy + sok
Skórka otarta z limonki + sok 2 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kminku
2 i 1/2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
Posiekana kolendra
Składniki marynaty wymieszać i odłóżyć kilka łyżek do salsy. Zamarynować mięso (min 30 min ale im dłużej tym lepiej).
Salsa z mango i awokado
- 1 dojrzałe mango pokroić w kostkę
- 1 dojrzałe awokado pokroić w kostkę
- Połówka pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- Połówka drobno posiekanej czerwonej papryki
- 1 łyżka drobno posiekanego jalapeno, opcjonalnie
- Sól i pieprz
Składniki wymieszać z odłożoną marynatą.
Kurczaka smażyć na patelni grillowej przez 4-5 z każdej strony. Dodatkowo smaruj go marynatą.
Ugotować ryż pełnoziarnisty.
Na talerzu rozkładamy ryż, dodajemy salsę i grillowanego, pokrojonego w plastry kurczaka. Całość posypujemy świeżą kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki.
Ugotować ryż pełnoziarnisty.
Na talerzu rozkładamy ryż, dodajemy salsę i grillowanego, pokrojonego w plastry kurczaka. Całość posypujemy świeżą kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz