Kurczak w kokosowej panierce, chrupiące szparagi, kasza bulgur i sos jogurtowy z suszonymi pomidorami

Sezon na szparagi trwa ! Bardzo się cieszę ponieważ to jedno z moich ulubionych warzyw.
Najbardziej popularne to szparagi białe i zielone. Dziś przychodzę do was z tymi drugimi- zielonymi. Łatwe do przygotowania zachwycaj swoim wyglądem i smakiem. Szparagi można gotować na parze, smażyć, piec, grillować lub jeść na surowo. Dobra wiadomość dla dbających o linię, kaloryczność tego warzywa jest niska 100 g szparagów to zaledwie 18- 20 kcal.
Zielonych szparagów nie obieramy, urywamy ich lekko stwardniałą nóżkę - tak 1 do 2 cm. Same się ułamią w odpowiednim miejscu.
Są pyszne na surowo, pokrojone w plasterki jako dodatek do sałatek lub chrupane w całości.
Gotowanie nie powinno trwać dłużej niż 5 minut (w zależności od grubości szparagów) im dłużej gotowane stają się gumowe i gorzkie a przecież nie o to chodzi :)
A teraz czas trochę pogotować :)
Będzie ci potrzebne:
  • 2 piersi kurczaka
  • Mąka kokosowa do panierowania
  • Olej kokosowy do smażenia
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Kasza bulgur
  • Garść mrożonego zielonego groszku
  • Świeża mięta
  • Cytryna
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 pomidorów suszonych z zalewy
  • Płatki migdałowe do dekoracji
1 szklankę kaszy wypłucz pod bieżącą wodą, zalej 2 szklankami wody. Dodaj sól, pieprz i skórkę z otartej cytryny. Doprowadź do wrzenia przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu, nie mieszaj i nie sprawdzaj przez 20 min. Po tym czasie kasza powinna być gotowa i sypka.
Do ugotowanej kaszy dodaj mrożony groszek, nie wymaga on obróbki cieplnej, groszek zmięknie pod wpływem gorącej kaszy. Posiekaj i dodaj świeżą mięte, sok z ćwiartki cytryny i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące kokosowej i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron. Dla pewności lubię jeszcze włożyć kotlety do nagrzanego piekarnika na kilka minut aby mieć pewność, że nie będą surowe w środku.
Szparagi umyć, oczyścić i wysuszyć. Odłamać twarde końcówki, same pękną w odpowiednim miejscu (nie wyrzucaj końcówek, możesz je ''zbierać'' i zamrażać a później wykorzystać np. do zupy). Szparagi smażymy na łyżeczce oleju kokosowego na dobrze nagrzanej patelni przez kilka minut. Potrząsamy patelnią co jakiś czas pilnując aby warzywa się nie przypaliły. Powinny pozostać al dente, lekko chrupiące, moim zdaniem takie są najsmaczniejsze. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.
Sos jogurtowy z suszonymi pomidorami:
2 łyżki jogurtu naturalnego umieścić w wysokim naczyniu do blendowania. Dodać posiekane suszone pomidory z zalewy, sok z ćwiartki cytryny, sól i pieprz. Wszystko zblendować na jednolity sos.
Płatki migdałowe podpiec na suchej patelni i udekorować nimi danie.
Więcej moich inspiracji znajdziesz na instagramie https://www.instagram.com/maalwciaa/
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty