Bananowy keks z borówkami i masłem orzechowym
Banany na kuchennym blacie zrobiły się miękkie a ich skórka zaczyna się robić czarna ?
Myślisz sobie, że znowu marnujesz i wyrzucasz jedzenie do kosza :(
Skąd ja to znam ?
Mam dla Ciebie przepis w którym takie banany to składnik wymagany.
Gdy wypróbujesz poniższą recepturę obiecuję Ci, że będziesz czekać z niecierpliwością aż twoje banany nabiorą znów czarnych kropek aby móc upiec kolejne ciacho :)
3 banany
100 g oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody
1.5 szkl mąki (dowolne)
Wanilia
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki mleka
Cynamon
Borówki
Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopiony olej i resztę składników oprócz jajek, ksylitolu i borówek.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol i zółtka. Połączyć składniki. Masę jajeczną dodać do bananowej masy, wymieszać delikatne. Dodać borówki i wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec w 170° przez 55 min do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz