Orkiszowe muffinki z jabłkiem i malinami 




Pyszne i wilgotne, zdrowe i pożywne orkiszowe muffinki z jabłkiem i malinami 
Czyż to nie idealny sposób na rozpoczęcie poranka ?
Przepis :
Składniki suche:
📌250 g mąki orkiszowej jasnej
📌2 łyżeczki proszku do pieczenia
📌1 łyżeczka mielonego cynamonu
📌1 łyżeczka imbiru

📌100 g dowolnego słodzidła
📌50 g posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów 


Składniki mokre:
➡️2 jajka
➡️100 ml płynnego miodu
➡️60 ml jogurtu naturalnego
➡️125 ml oleju kokosowego

➡️2 małe jabłka, lub jedno duże – starte na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki suche poza migdałami mieszam razem, na końcu dodaję migdały i znowu mieszam.
Oddzielnie mieszam składniki mokre - jajka roztrzepuję lekko, dodaje słodzidło, jogurt, olej i lekko ubijam.
Dodaję starte jabłka, mieszam.
Łączę składniki mokre i suche, dodaję maliny i mieszam delikatnie ostatni raz.
Ciasto nakładam do papilotek. Posypuję cukrem i wiórkami kokosowymi lub migdałami .
Piekę 20 min w 200 stopni, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.


Komentarze