Paczuszki z ciasta francuskiego z waniliowym twarożkiem i owocami







Pyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione waniliowym twarożkiem i owocami idealny przepis na coś słodkiego " na szybko'' :) 





Pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego jest mnóstwo.
Przygotowanie własnoręcznego ciasta jest żmudne i czasochłonne. W większości sklepów na półkach możemy znaleźć gotowe ciasto. Wybierając takie ciasto warto zwrócić uwagę aby w składzie zawierało prawdziwe masło a nie tanie i popularne w przemyśle spożywczym tłuszcze palmowe i roślinne. 
Idealny skład to: masło, mąka pszenna, woda, sól, ocet spirytusowy.







  • Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty (* jeśli używasz mrożonego ciasta musisz je rozmrozić przed pieczeniem).
  • W każdym z nich naciąć delikatnie drugi kwadrat (nie przecinając ciasta !)
  • Każdy kawałek ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200° przez 10 min. Po tym czasie mniejszy kwadracik ciasta wcisnąć do środka i wypełnić serkiem. 


  • Kostkę sera twarogowego zblendować z 3 łyżkami cukru, 1 łyżeczą mąki ziemniaczanej i ziarenkami z wanilli.
  • Na wierzchu ułożyć ulubione owoce.
  • Piec przez ok 20 min, do złotego koloru.

Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty