Paczuszki z ciasta francuskiego z waniliowym twarożkiem i owocami
Pyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione waniliowym twarożkiem i owocami idealny przepis na coś słodkiego " na szybko'' :)
Przygotowanie własnoręcznego ciasta jest żmudne i czasochłonne. W większości sklepów na półkach możemy znaleźć gotowe ciasto. Wybierając takie ciasto warto zwrócić uwagę aby w składzie zawierało prawdziwe masło a nie tanie i popularne w przemyśle spożywczym tłuszcze palmowe i roślinne.
Idealny skład to: masło, mąka pszenna, woda, sól, ocet spirytusowy.
- Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty (* jeśli używasz mrożonego ciasta musisz je rozmrozić przed pieczeniem).
- W każdym z nich naciąć delikatnie drugi kwadrat (nie przecinając ciasta !)
- Każdy kawałek ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200° przez 10 min. Po tym czasie mniejszy kwadracik ciasta wcisnąć do środka i wypełnić serkiem.
- Kostkę sera twarogowego zblendować z 3 łyżkami cukru, 1 łyżeczą mąki ziemniaczanej i ziarenkami z wanilli.
- Na wierzchu ułożyć ulubione owoce.
- Piec przez ok 20 min, do złotego koloru.
Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz