PYSZNY, AKSAMITNY SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE Z CIASTECZEK OREO



















Przepis:

300 g ciastek Oreo 
70 g masła
350 g pieczonej dyni
1 kg zmielonego twarogu
250 mascarpone
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
200 g cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
3 jajka

Dynię pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą i piec w 180° przez ok 20 min (do momentu aż będzie miękka).
Po upieczeniu dynię wystudzić, odmierzyć 350 g i zmiksować na gładką masę. 
Dodać sartą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone.
Dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.


Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy.
Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 60 minut.


POLEWA:
100 g masła podgrzewasz z 80 g cukru, następnie dodajesz 3 łyżki mleka, mieszasz. Ściągasz garnek z ognia, dodajesz 3–4 łyżek kakao (w zależności, jak gęstą chcesz mieć polewę).
Mieszasz i gotowe !
Smacznego :)









Komentarze

Popularne posty