Spaghetti al pomodoro 



Spaghetti al pomodoro klasyk kuchni włoskiej.
Jest to proste i skromne w składniki danie, które urzeka od pierwszego kęsa i sprawia, że ma się ochotę na więcej.
Mam to szczęście, że mogę używać wysokiej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia prosto z Włoch.
Podsmażam na niej kilka ząbków czosnku i chili. Chcę uzyskać aromatyzowaną oliwę ale uważam, żeby czosnek się nie przypalił. Sprawiło by to, że danie było by gorzkie i nie dobre a nie o to chodzi. 
Dodaje pomidorki przekrojone na pół, które się lekko rozpadną i zrobi się sos.
Dodaje listki porwanej bazylii i doprawiam solą.

W międzyczasie w osolonej wodzie gotuję al dente spaghetti nr 5 @barilla 
Przenoszę makaron do sosu razem z odrobiną wody z gotowanie i wszystko razem mieszam. Danie wykładam na talerz posypuję parmezanem, natką pietruszki i ozdabiam listkami bazylii.


Mój przepis na mistrzowskie danie - radość z gotowania, prostota i najlepsze składników.


#MastersofPasta 

Komentarze

Popularne posty