Ryż z jabłkami i posypką migdałową
Jak to dobrze jest mieć swój duży lub mały ale za to własny ogród.
Sadzonki na parapecie czy na balkonie równie cieszą gdy swoje zastosowanie odnajdują w daniach, które z radością przygotowujemy dla siebie i naszych bliskich.
Sięgajmy po ''zdrowe'' produkty, które oferuje nam natura o każdej porze roku, bez chemii i udziwnień a na pewno odniesiemy sukces kulinarny i zadowolenie naszych gości.
Dziś swoje zastosowanie w mojej kuchni znalazły jabłka z ogrodu mojej mamy.
Prosto z drzewa pachną pysznie i można się nim zajadać bez ograniczeń. Jednak ja postanowiłam doprawić je cynamonem oraz wanilią i zapiec z ryżem z posypką migdałową.
200 g ryżu białego
500 ml dowolnego mleka
6 łyżek cukru
4 łyżki masła
1 laska wanilii
1 kg jabłek
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Płatki migdałowe
Dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła i laskę wanilii z ziarenkami, szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez na małym ogniu ok. 15 - 20 minut, aż ryż będzie miękki.
Jabłka zetrzeć na tarce. W garnku roztopić 1 łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru a po chwili wrzucić jabłka. Dodać sok z cytryny i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną.
Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać.
Doprawić większą ilością cukru w razie potrzeby.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Formę żaroodporną posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie połowę jabłek. Przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć drugą część jabłek i pozostałe masło.
Na koniec posypać płatkami migdałowymi.
Przykryć folią aluminiową lub pokrywą i piec przez 25 minut.
Przykryć folią aluminiową lub pokrywą i piec przez 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz